lördag 13 januari 2018

Inför skivåret 2018


I vecka 2 börjar det bli dags att titta på vad skivåret 2018 kommer att bjuda på.

Givetvis fick jag lite inspiration av Aftonbladets genomgång i dag - se länk här - även om jag inte gillar att de blandar bekräftade releaser (med namn och datum) med sådant som egentligen är rena rykten.

Således nämner Aftonbladet både Bruce Springsteen och Madonna, trots att vi egentligen inte alls kan vara säkra på att det kommer nya skivor från dem under 2018. Särskilt inte i Madonnas fall. Springsteenryktena är mer substantiella, med uppgifter om att det är ett nytt soloalbum snarare än ett album med The E Street Band.

Paul McCartney har själv bekräftat att uppföljaren till New, från 2013, är på gång. Men 2018? Ja, kanske. Men inte säkert.

Seinabo Sey spelar i Globen 5 oktober och kan tänkas ha nytt album ute i samband med denna spelning. En uppföljare till hennes monumentala debutskiva.

Vilka har Aftonbladet missat i sin genomgång? Jag tänker framför allt på fyra artister.

Alina Devecerski har börjat poppa upp lite i sociala medier igen och i något inlägg har hon antytt ny musik. Hennes senaste släpp var minialbumet Gnista+Gas som kom 2014.

Cat Power sade redan i mitten av 2017 att hon hade ett nytt album "ready to go". Sedan dess har vi inte hört något. Men chanserna är väl relativt goda att uppföljaren till 2012 års Sun kommer i år.

Neko Case har jobbat på sitt nya album, bland annat under en längre tid i Stockholm i höstas. 2018 verkar tämligen säkert för albumsläpp, det första sedan 2013.

Neko Case och Laura Veirs har ju samarbetat i trion Case/Lang/Veirs. Precis som Case jobbar Laura Veirs nu på ett nytt soloalbum, som även detta ter sig sannolikt för 2018. Även hon släppte sitt senaste soloalbum 2013.

Så vad vet vi, mer bekräftat, med albumtitlar och releasedatum? Några highlights jag ser framför mig är dessa (se övriga releaser i rutan uppe till höger på bloggen).

First Aid Kit släpper Ruins 19 januari. Jag har inte fastnat för systrarna Söderbergs musik än, men lockas av att Ruins produceras av Tucker Martine, producent för, tillika make till Laura Veirs, som jag nämner ovan.

26 januari kommer flera intressanta releaser, däribland Phil Campbell & The Bastard Sons första fullängdsskiva, The Age of Absurdity. Förre Motörheadgitarristen fick väl inte till någon hundraprocentig fullträff med sin tidigare släppta EP, men man hoppas ju på albumet.

Samma datum kan också nämnas Mary Gauthiers skiva Rifles & Rosary Beads liksom Ellen Sundbergs skiva med Kjell Höglund-covers, Du sålde min biljett.

2 februari kommer två veteranband - i olika genrer - med nya skivor: Saxon (Thunderbolt) och Simple Minds (Walk Between Worlds).

9 februari släpper extremt haussade svenska nykomlingen Sarah Klang sitt debutalbum Love In The Milky Way. Jag är inte lika förtjust som kritikerna, men kommer säkerligen lyssna på skivan.

I'm With Her - en ny trio med bland andra Sara Watkins, känd för bloggens läsare - kommer med sitt debutalbum 16 februari och spelar 6 maj på Bryggarsalen i Stockholm.

23 februari släpper Shawn Colvin ett album med vaggvisor, The Starlighter. Och samma dag kommer Slowgold med nya albumet Mörkare.

2 mars är det dags för Joan Baez att släppa sitt 25:e (och, antytt, sista) studioalbum, Whistle Down The Wind, döpt efter en Tom Waits-låt. (Tom Waits, förresten, skulle teoretiskt sett kunna ha ett nytt album på gång i år, men tyvärr finns inga säkra tecken på det.)

9 mars kommer hårdrocksveteranerna Judas Priest med sitt 18:e studioalbum, Firepower.

Courtney Marie Andrews, som släppte en av fjolårets bästa skivor, kommer 23 mars med uppföljaren, May Your Kindness Remain (se albumomslaget ovan). Vilket är samma datum som Status Quo-gitarristen Rick Parfitts, tyvärr postuma, soloalbum Over And Out kommer ut.

Den sista av de bekräftade vårreleaserna jag vill puffa för är naturligtvis Kajsa Grytts Kniven i hjärtat som kommer 13 april. Där har vi ju redan fått höra två smakprov, Bron och Mina Girls, som bägge kan hittas på Itunes och Spotify.

Avslutningsvis, och då ännu inte totalt bekräftat, så har Grytts gamla Tant Strul-kollega Nike Markelius antytt ny musik. Återstår att få mer substantiella uppgifter om bland annat releasedatum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar